Největší pěstitel potravinářského máku
Český modrý mák z.s.
Má máma rozhodně nemá málo máku
Emanuel, Olaf, Avatar… to jsou nejnovější přírůstky v Modrém týmu. Věděli jste, že Česká republika je svou produkcí a exportem pokrývá zhruba 60 % globálního trhu s makovými semínky?
Modrý mák se u nás tradičně pěstuje a využívá k pečení a pro výrobu olejů – kosmetický makový olej je jeden z nejvíce ceněných. Mák patří k nejvýznamnějším zemědělským komoditám českého zemědělství. S více než 40 tisíci hektary osázené plochy a produkcí v řádu desetitisíců tun chrlí každý rok Česká republika do světa modrá semínka. Průměrná spotřeba máku v Česku je zřejmě také nejvyšší na světě – kolem 430 gramů na obyvatele ročně.
Stovky pěstitelů máku se sdružují ve spolku Český modrý mák, který bojuje za zachování této tradiční české komodity, dbá o její dobrou pověst doma i ve světě a spolupracuje s univerzitami, šlechtiteli, výrobci a dodavateli agrochemikálií.
Jak určitě víte, mák má i svou stinnou stránku. Ačkoliv se pěstuje především za účelem konzumace, v jeho plodech jsou alkaloidy, z nichž lze vyrábět i nedovolené látky. V Česku se každé léto objevují táborníci, kteří z polí s mákem sklízí surovinu pro výrobu tzv. „óčka“ — levné, domácí drogy s účinky podobnými heroinu, jen slabšími.
Mák pěstovaný v Česku obsahuje velmi nízké množství alkaloidů, díky čemuž je využitelný hlavně v gastronomii – chuť českých makových koláčů je výjimečná. Výzkumy potvrzují, že český modrý mák obsahuje příznivý poměr omega-6 nenasycených mastných kyselin, které dělají dobře srdci a cévám. Až budete jíst makový štrůdl, vzpomeňte si, že držíte v ruce kus světového rekordu.
Zdroj here